Napelem fogalmak érthetően

megosztás:

Rengeteg, laikusok számára ismeretlen fogalommal találkozhatunk, amikor napelem rendszer telepítését tervezzük és próbálunk tájékozódni. Most a legfontosabb napelemes fogalmakat gyűjtöttük össze nektek, melyek ismeretével teljesebb képet kaphattok a választás meghozatalához, mikor a saját napelemes rendszeretekről gondolkoztok.

SZIGETÜZEMŰ NAPELEMeS RENDSZER

A szigetüzemű rendszer képes teljesen önfenntartó rendszerben működni. Előnye, hogy független, hiszen nem kapcsolódik semmilyen elektromos hálózathoz, hátránya viszont, hogy így leadni sem tudja a megtermelt, de fel nem használt elektromos energiát, akkumulátorokban tárolja azt. Ezzel a megoldással olyan helyek áramellátása is megoldható, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot (pl.: tanya, zártkert, nyaraló, présház).

HÁLÓZATRA VISSZATÁPLÁLÓ NAPELEMES RENDSZER

Egyszerű és gazdaságos energiatermelési mód, mely során a megtermelt napenergia a hálózatba kerül visszatáplálásra. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a fel nem használt elektromosságot egy ad-vesz mérőóra segítségével juttatják a közüzemű elektromos hálózatba.
Ennél a rendszernél nem fordulhat elő, hogy kifogyunk az energiából, mert ha a felhasznált energia nagyobb, mint a megtermelt mennyiség, akkor a hálózatról vételezhetünk elektromosságot.
A villamoshálózat korlátlan felvevőképességének köszönhetően a napelemmel megtermelt, de fel nem használt energia sem veszik el, hiszen a nyáron megtermelt többlet energiát télen tudjuk hasznosítani.

INVERTER

Az inverter biztosítja a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot. Elsődleges feladata a modulok által szolgáltatott egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC). Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter szinkronizációs és védelmi funkciót is betölt, biztosítja az illeszkedést a hálózati követelményekhez.

MONOKRISTÁLYOS NAPELEM

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe, amit nyolcszög alakú vékony szeletekre vágnak. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll. A polikristályos napelemeket magasabb hatékonyságuk miatt ma már egyre inkább a monokristályos napelemek váltják fel.

HIBRID NAPELEM

A hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltat, ami lehűti a napelemet, így meleg vizet és elektromos áramot is képes előállítani egyszerre. Lényeges előnye, hogy mivel a folyadék hűti a napelemet, nagyon forró területeken jobb teljesítményre képes.

NÉVELEGES TELJESÍTMÉNY

A gyártók által az adott napelemre vonatkozóan meghatározott adat a teljesítményről, mértékegysége Watt. Ezt a gyártók a legideálisabb körülmények között határozzák meg, emiatt a valós, használat közbeni teljesítmény ettől eltérhet.

FAJLAGOS TELJESÍTMÉNY

A valós energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosa.

kWh (kilowattóra)

Az egy órán át 1.000 watt termelt vagy fogyasztott energiának felel meg. Számítása: kW (kilowatt) x h(óra)

kWp (kilo watt peak)

A maximális leadott teljesítménye egy napelemnek, optimális körülmények között. Ezredrésze a Watt peak.

HATÁSFOK

A hatásfok azt határozza meg, hogy 1 négyzetméternyi napelem felület mennyi energiát képes előállítani a beérkező napenergiából.

HŐMÉRSÉKLETI EGYÜTTHATÓ

A napelemek az ideális hőmérsékleten teljesítenek a legjobban. Ha ettől eltér a hőmérséklet, akkor azzal együtt a teljesítmény is eltér. A hőmérsékleti együttható azt mutatja meg, hogy az ideális (25 C˚) hőmérséklethez képest mennyivel növekszik a felszerelt, üzembe helyezett napelem felületi hőmérséklete.

 

Ha kíváncsi, mekkora napelemes rendszerre van szüksége, töltse ki előzetes kalkulátorunkat, és kérje ingyenes felmérésünket!
Készítsen egy pontos napelemes rendszer kalkulációt az oldal alján található napelem kalkulátorunkkal!

Tegyük szebbé együtt a napot!

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!

További cikkeink:

Napelem panelek élettartama

NAPELEMEK ÉLETTARTAMA A napelemes rendszerek esetében rendkívül fontos tényező a berendezések élettartama. A projekt megtérülési idejét megnövelheti, ha idő előtt meghibásodik a rendszer. Jó hír

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!