Mi az a monokristályos napelem?

megosztás:

A monokristályos napelem a napelem típusok közül a legnépszerűbb. Lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják, ami egy (mono) tömbben dermed meg, majd ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egyetlen szilícium tömbből áll.
A napenergia felhasználása a monokristályos napelem esetében a leghatékonyabb, mivel a legújabb típusok már 20%-os hatásfokon képesek működni, ami lényegesen jobb egy polikristályos napelem hatásfokához viszonyítva. A monokristályos napelemek akkor teljesítenek a legjobban, ha tiszta az égbolt, és a napelemeket közvetlen és zavartalan napsütés éri.
Magyarország a napsütéses órák száma alapján Európa középmezőnyébe tartozik, így a monokristályos napelemek alkalmazása hazánkban optimális megoldást jelenthet.

FÉLCELLÁS MONOKRISTÁLYOS NAPELEM

A monokristályos napelem nagy ellensége az árnyék! Mivel a napelemnek azon cellái tudnak csak áramot termelni, amelyeket közvetlenül éri a napfény. De ma már arra is van megoldás, hogy az árnyék miatti termeléskiesést csökkentsük!
A hatékonyság fokozása érdekében  félcellás monokristályos napelemeket alkalmazhatunk. A félcellás napelemek keresztben két részre vannak osztva, vagyis kétszer annyi cellát tartalmaznak, így, ha egy része árnyékba kerül, még mindig marad aktív felülete.

A MONOKRISTÁLYOS NAPELEM ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA

Monokristályos napelem kis helyigényű, mivel hatásfoka nagyobb, ezért lehet kis felülettel rendelkező helyekre telepíteni. A közvetlen napsugárzást jobban képes hasznosítani, tehát a zavartalan napsütés kedvezőbb számára. Ebből kifolyólag a tájolásra és a dőlésszögre sokkal érzékenyebb, felhős időben a szórt fényt kevésbé jól hasznosítja.

Napelem rendszer telepítésekor kiemelten fontos a helyszíni felmérés, hiszen minden ház, minden helyszín egyedi, így a legfontosabb szempontok figyelembe vételével lehet dönteni arról, hogy melyik lesz a leghatékonyabb megoldás az adott helyszínen. A napenergia ugyanis egy nagyon hatékony, megújuló energiaforrás, de csak abban az esetben, ha a legmegfelelőbb eszközt választjuk a hasznosítására!

Ha kíváncsi, mekkora és milyen napelemes rendszerre van szüksége, töltse ki előzetes kalkulátorunkat, és kérje ingyenes felmérésünket!
Készítsen egy pontos napelemes rendszer kalkulációt az oldal alján található napelem kalkulátorunkkal!

Tegyük szebbé együtt a napot!

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!

További cikkeink:

Napelem panelek élettartama

NAPELEMEK ÉLETTARTAMA A napelemes rendszerek esetében rendkívül fontos tényező a berendezések élettartama. A projekt megtérülési idejét megnövelheti, ha idő előtt meghibásodik a rendszer. Jó hír

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!