Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?

megosztás:

Mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer?

 

Egy napelemes rendszer egyik sarkalatos pontja a megtérülési idő.

Sok tényező befolyásolja a megtérülést, az egyik nagyon fontos a bekerülési költség.  Magyarországon a kivitelező cégek telepítési árai között igen nagy az árdifferencia, rendszerint minél nagyobb egy cég, annál több az anyagköltség, a szolgáltatás díja. Viszont a lakossági pályázatoknál és a mezőgazdasági pályázatoknál maximalizálták az árat, ami 450 000 FT/KW, így ha ennél drágább a rendszer, akkor nem lehet igénybe venni az otthon-felújítási támogatást, ami 50%-át visszatéríti a teljes projektköltségnek. Tehát érdemes tüzetesebben átnézni, átszámolni egy árajánlatot mielőtt elfogadjuk.

A másik tényező, ami befolyásolhatja a megtérülési időt az persze a lokáció. Ezt leginkább a gazdasági térségek közötti financiális különbség okozza, mivel Magyarországon a napsütéses órák számában olyan nagy számottevő különbség nincs.

 

Szám szerint a déli és dél-keleti országrészben a napsütéses órák száma 2000 fölötti, addig az ország északi, észak-keleti részében, valamint az Alpokalján 1800 óra alatt van a napsütéses órák száma.  Télen a hegyvidékeink másfélszer annyi napfényes órában részesülnek, mint az alföldi területek, mivel télen gyakoriak az olyan inverziós helyzetek, amikor az alacsonyabban fekvő vidékeket megülő ködből magasabb hegyeink kiemelkednek, és zavartalan napsütésben részesülnek. Nyáron ellenben a hegységek borultabb, csapadékosabb időjárása miatt mintegy 10 százalékkal kevesebb a napsütéses órák száma az alacsonyabb fekvésű sík fekvésű területekhez viszonyítva.

Nagyban befolyásolja egy napelemes rendszer energiatermelését a tájolás. Legideálisabb telepítés az D-i tájolás és 35’-45’ dőlésszög. A K-i és Ny-i tájolás esetén is el lehet érni a kívánt villamosenergia-termelést, viszont ekkor 30%-al több napelem panelt kell telepíteni a kívánt tetőre/földre. Északi tájolású rendszert nem telepítünk, mert ott minimum 50%-al kellene több panelt telepíteni, és így jelentősen megnőne a beruházás költsége, ami természetes kitolná a megtérülési időt.

 

A villamos energia ára évek óta stagnál, szolgáltatótól függően átlagosan 38 Ft/KWh. Viszont ha drágulni fog a jövőben a szolgáltatótól vételezett áram, akkor a megtérülési idő jelentősen csökkenni fog.

Egy átlagos 2-3 gyermekes magyar családnál átlagosan havi 20000 Ft a villanyszámla, így ebben az esetben egy 5-6 KW-os rendszer fedezni tudja az egész éves villamos energia fogyasztásukat. Ennek a megtérülési ideje ideális tájolás esetén, megfelelő minőségű berendezésekkel 8-10 év. A jelenleg futó 50%-os Otthonteremtési pályázat igénybevételével fele annyi idő alatt megtérül.

Mondhatni 4-5 év után havi szinten 20 000 Ft-tal lehet növelni a családi kasszát, ami egy biztos, hosszútávú befektetés.

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!

További cikkeink:

Napelem panelek élettartama

NAPELEMEK ÉLETTARTAMA A napelemes rendszerek esetében rendkívül fontos tényező a berendezések élettartama. A projekt megtérülési idejét megnövelheti, ha idő előtt meghibásodik a rendszer. Jó hír

Mekkora napelemes rendszerre van szüksége?

Tudja meg, most! Csináljon egy gyors kalkulációt és tudja meg,
hogyan nullázhatja le a villanyszámláját!
Ne várjon NAPOKAT vagy HETEKET egy ajánlatra!